Waterstof moet goedkoper en NOG groener

PTG/e is actief betrokken bij het mogelijk maken van de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Een van de veelbelovende energiedragers voor deze energietransitie is waterstof geproduceerd door wind- of zonne-energie, de zogenaamde groene waterstof. Een van de huidige barrières voor succes zijn de kosten van de elektrolyzers die nodig zijn voor de waterstofproductie.

Samen met onze partners in het Ampere consortium, gefinancierd door TKI Nieuw Gas, hebben we als doel groene waterstof kosteneffectiever te maken. PTG/e ontwikkelt hiervoor nieuwe, fluorvrije protonenuitwisselingsmembranen (PEM) die worden gebruikt in de elektrolyse-apparaten. Het belangrijkste doel van deze ontwikkeling is om de kosten te verlagen. Een bijkomend voordeel van deze chemie is de afwezigheid van organofluorverbindingen in PEM-elektrolyse-apparaten, wat ook de ecologische voetafdruk van waterelektrolyse zou verkleinen.

Onderstaand filmpje geeft een korte indruk van het project, waarbij onze teamleider Chemie, Timo Sciarone, de rol van PTG/e uitlegt.