PTG Eindhoven is located in the Brainport.

Equipment & techniques

Voor onze Analyse & Advies projecten kunnen we gebruik maken van onze eigen infrastructuur, maar ook die van de TU/e.

Hieronder vindt u een overzicht van (een deel van) de apparatuur en technieken die bij PTG/e aanwezig zijn, inclusief een korte beschrijving hiervan.

U kunt dit overzicht van beschikbare analyse-apparatuur en -technieken ook downloaden als pdf bestand.

categorie

Equipment category

Techniek

analysis techniques type

Confocal Raman spectroscopie

Merk

WITec Alpha 300R
Mogelijke laser golflengtes
532nm, 633nm and 785nm
Typische monstergrootte
1 – 1000 μm
Monstertypen
De meeste organische en anorganische monsters
Identificatie
Bio-Rad-database met meer dan 25.000 referentiespectra
Uitvoer
Moleculaire vingerafdruk
Confocal raman spectroscopy Characterization is a great method to research the Molecular fingerprint of most organic and inorganic samples.

Raman spectroscopie lijkt op infraroodspectroscopie op een manier dat beide technieken worden gebruikt om onbekende stoffen te identificeren. Raman spectroscopie gebruikt een laser om interactie te hebben met een onbekende stof. Confocale Raman-microscopie combineert de Raman-spectroscopie met een optische microscoop, die extra ruimtelijke (verticale en horizontale) resolutie van monsters biedt. Daarom is deze techniek vooral nuttig voor microscopische defectanalyse. Analyses kunnen worden uitgevoerd in 1D, 2D en 3D met spotgroottes van minder dan 1,0 μm.

Contact angle

Merk

OCA-20 Contact Angle Measuring Instrument (DataPhysics Instruments GmbH)
Vloeistof
Water, hexadecane
Uitvoer
Contact angle
Contact angle measurement.

Contacthoekmetingen kunnen worden uitgevoerd op vlakke oppervlakken om hun hydrofobe of hydrofiele gedrag te bepalen. In totaal worden 10 druppels geplaatst op het te meten oppervlak, die vervolgens worden gefotografeerd door een camera. Via de software wordt de contacthoek aan de linker- en rechterkant berekend, en wordt een gemiddelde genomen over de 10 druppels. Met contacthoekmetingen valt een variatie van +/- 3° tussen metingen binnen de tolerantiegrenzen.

Differential Scanning Calorimetry (DSC)

Merk

TA Instruments DSC250
Temperatuurbereik
-90 to 400 °C
Typische monstergrootte
3-5 mg
Type of DSC pans
Aluminium, hermetisch, hoge druk
Uitvoer
Glasetransitie- temperatuur (Tg)
Smelt-/kristalli- satietemperatuur
Warmtecapaciteit
Entalpie van faseverandering
TA Instruments DSC250 with autosampler to analyse thermal properties of materials, such as melting point, crystallization temperature, glass transition temperature

DSC wordt gebruikt om informatie te verkrijgen van materialen op basis van de reactie op veranderingen in temperatuur. Het kan faseveranderingen zoals smelten, kristallisatie of een glasovergang aan het licht brengen, wat kan helpen bij het identificeren van polymeren of het verstrekken van samenstellingsinformatie (vooral wanneer gecombineerd met andere analytische technieken). De gegevens kunnen ook worden gebruikt om de initiële verwerkingsparameters van een materiaal te bepalen. Bovendien kunnen verschillende kinetische gebeurtenissen worden geanalyseerd, zoals uithardings- of oxidatiereacties.

Dynamic Light Scattering (DLS)

Merk

Anton Paar Litesizer 500
Bereik van deeltjesgrootte
0.3 nm to 10 μm
Typisch monster volume / concentratie
1 mL / 0.1 %
Temperatuurbereik
0 to 90 °C
Kommen
Polystyreen of kwarts
Uitvoer
Deeltjes- of druppelgrootteverdeling

"DLS is een techniek die wordt gebruikt om de grootte van deeltjes die in een vloeistof zijn verdeeld of de grootte van druppels in een emulsie te bepalen. De deeltjes- of druppelgrootteverdeling wordt gemeten met een Anton Paar Litesizer 500. De dispersie of emulsie wordt eerst verdund met de vloeistof waarin de deeltjes zijn verdeeld tot de juiste concentratie voordat het wordt overgebracht naar de cuvet voor de meting."

Dynamic Mechanical Thermal Analysis (DMTA)

Merk

TA Instruments Q800
Temperatuurbereik
-140 to 600 °C
Frequentiebereik
0.01 – 200 Hz
Maximale kracht
18 N
Modi
Dubbele / enkele cantilever
Driepuntsbuiging
Film-spanning
Compressie
Uitvoer
Visco-elastisch gedrag van materialen
Thermo-mechanische eigenschappen
Glasetransitie- temperatuur (Tg)
Thermische uitzettingscoëfficiënt (CTE)
DMTA Q800 techniques.

DMTA is een techniek die wordt gebruikt om het visco-elastische gedrag van een materiaal te analyseren als functie van temperatuur of frequentie. Uit de resulterende variatie in materiaalstijfheid kunnen eigenschappen zoals de glasovergangstemperatuur (Tg) worden bepaald. Transities die overeenkomen met andere moleculaire bewegingen kunnen ook worden geïdentificeerd.

Gas chromatography mass spectrometry (GC-MS)

Merk

PerkinElmer Clarus 690 GC & SQ8T MS
Carrier Gas
Helium
Uitvoer
Mass spectrum
Materiaal identificatie
For identification and quantitation of volatile and semi-volatile compounds (VOC and SVOC). We use GC-MS, Gas Chromatography Mass Spectrometry. It delivers high throughput, rugged dependability, and great results.

Gas Chromatography combined with Mass Spectrometry is a way to identify or quantify (semi) volatile compounds. The sample is injected into the GC-MS and separated based on boiling point and affinity with the column. The separated components are than detected with a Mass Spectrometer resulting in a mass spectrum unique for a material. The obtained mass spectra are run through the NIST database to identify the detected components.