PTG Eindhoven is specialized in material research and innovation.

Chemistry

Binnen het expertisegebied Chemistry richten onderzoekers zich op het ontwikkelen van nieuwe materialen, het modificeren van mono- en polymeren en het optimaliseren van processen op laboratoriumschaal. Polymer Chemistry is daarmee breed georiënteerd;
'It’s all chemistry!'

PTG/e heeft jarenlange ervaring met uiteenlopende syntheses van materialen. We richten ons hierbij op een schaalgrootte van milligram tot kilogram. Door gebruik te maken van onze ervaring en een breed scala aan synthesefaciliteiten, hebben we in het verleden al veel klanten kunnen helpen.

Enkele voorbeelden van onze Chemistry projecten:

Polycarbonaat coating resins

Samen met de TU/e en een grote speler binnen de verfindustrie heeft PTG/e een mogelijk nieuwe generatie van (poeder)coating harsen op basis van alifatisch polycarbonaat ontwikkeld. Deze harsen zijn gemaakt via een additiepolymerisatie uit epoxides en koolstofdioxide (CO2), waardoor het uiterst giftige fosgeen niet meer gebruikt hoeft te worden.

Fosgeen wordt bij het huidige commerciële polycarbonaat als uitgangsstof toegepast. Door het nieuwe (katalytische) proces is dit niet meer nodig, wat een positief effect op veiligheid en procescondities heeft.
Ten opzichte van de commerciële polyesterharsen voor poedercoatings, hebben alifatische polycarbonaten als groot voordeel dat ze een hogere hydrolytische stabiliteit en UV-bestendigheid hebben. Dit betekent dat deze harsen een betere buitenduurzaamheid hebben dan semi-aromatische harsen. Verder zorgen carbonaat verbindingen in de hoofdpolymeerketen vaker voor een hogere taaiheid dan van het materiaal dan esterverbindingen.

De gemaakte polymeren zijn zorgvuldig moleculair gekarakteriseerd. Met name massaspectrometrie leverde belangrijke informatie over de functionele groepen aan het einde van de polymeerketen. Deze eindgroepen zijn cruciaal voor de uitharding van de harsen.

Geselecteerde polycarbonaten zijn uit oplossing gegoten, waarna de polymere films zijn uitgehard en getest. Evaluatie van de poedercoating van de meest veelbelovende formulering resulteerde in excellente verwerkbaarheid, hoge potlood hardheid, zeer goede hechting op het substraat, goed uiterlijk en uitstekende oplosmiddelbestendigheid.

Blue Energy

Blue Energy is de techniek waarmee energie wordt gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Bij deze techniek spelen slimme membranen een sleutelrol. PTG/e is via een van haar klanten nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze membranen.

Door de bij PTG/e aanwezige kennis van materialen en organische chemie te combineren met de technische kennis van haar klant voor het maken van zeer goed gedefinieerde dunne lagen zijn in een succesvolle samenwerking membranen ontwikkeld.
Deze membranen zijn essentieel voor het mogelijk maken van een commercieel succes van deze techniek.

Door het evalueren van de prestaties van de membranen op laboratorium niveau en het slimme gebruik van materialen, zijn de membranen in het onderzoeksproject steeds verder getuned tot een efficiëntie niveau dat voldoende was voor een pilot.

Deze pilot plant is op dit moment in gebruik bij de Afsluitdijk.

Meer informatie over Blue Energy: http://www.kennislink.nl/publicaties/zoet-zout-stroom (in Dutch)